V Čechách sa chystá najvyššia daň na vaping v celej EU!


Avizované celoplošné zdanenie vapingu postupne naberá viditeľne kontúry po celom starom kontinente! Minule sme vám priniesli správu o aktuálnom zdražovaní v Nemecku, a žiaľ, v tom istom duchu pokračujeme aj teraz! Na rad sa dostala Česká Republika! Už ani tam to nevyzerá ružovo! Fialová vláda chystá brutálne zdanenie vapingu, ktoré môže byť likvidačné pre celý tamojší vape sektor. Prečítajte si, aká nočná mora sa pripravuje na vaperov v susednom Česku! Čo si myslíte, čaká nás to isté? Máme sa už aj my preventívne pripravovať na drastické navyšovanie daní??

Vláda navrhuje zaviesť 10 Kč daň za 1 ml akejkoľvek náplne!
Úradujúca česká vláda minulý týždeň zverejnila návrh na zdanenie náplní do elektronických cigariet. Šokujúci návrh pobúrila susedskú vaperskú komunitu a samotná miera zdanenia vyvoláva u predajcov náplní vážne obavy, že sa jedná o likvidačný krok. Daň má byť 10 Kč na 1 ml náplne - v prepočte na eurá to je 0,42 centov na 1 ml - a to bez ohľadu na to, či obsahuje nikotín alebo nie! To znamená, že pri malej 10 ml fľaštičke sa celoplošne zvýši cena o 4,2EUR. Najviac zarážajúce na tom celom je, že návrh zákona neberie ohľad na to, či e-tekutina obsahujú nikotín a v akej koncentrácii!

O koľko viac si priplatia v Českej Republike?
V súčasnosti stoja náplne 10ml fľaštičiek cca. 65–100 českých korún. Nová spotrebná daň má zvýšiť ich cenu plošne o 100 korún. DPH sa navyše počíta z konečnej sumy, takže celková výška dane dosiahne 121 Kč. "To fakticky znamená daň vo výške 120 až 185 %. Tento návrh nie je ničím iným ako priamou snahou zlikvidovať celý sektor elektronických cigariet," hovorí Robert Hrdlička, prezident Komory elektronického vapovania (KEVAP). Pri litrovej báze bez obsahu nikotínu si v Čechách priplatia až neuveriteľných 420 EUR!!! Ak tento návrh zákona prejde, daň by bola zďaleka najvyššia v celej Európskej Únii! Štvornásobne vyššia ako v Poľsku a 3x vyššia ako aktuálne zdanenie v Nemecku! (viac TU: TPD - Bič na Vaperov!)

Aké následky to môže mať na vaping v Česku?
Plánovaná daň by vážne ohrozila existenciu trhu a zvýšila by nákup e-liquidov v zahraničí! Vyvolalo by to aj veľký exodus vaperov a ich návrat k klasickým cigaretám, skonštatoval prezident Komory elektronického vapovania (KEVAP)! Už pri pôvodne zvažovanom zdražení by sa podľa prieskumu Ipsos, až 22 % českých používateľov e-cigariet by sa vrátilo k fajčeniu klasických cigariet. „Pri ešte vyššom zdanení sa dá očakávať o to výraznejší odliv. Pevne preto verím, že tento návrh nie je konečný, a že sa ľudia, ktorí tejto problematike rozumejú, ozvú. Príde mi neuveriteľné, že by vláda bez varovania, bez diskusie a v rozpore so všetkým, čo doteraz hovorila, zničila najmenej rizikovú alternatívu fajčenia,“ uzatvára Hrdlička, vo svojej tlačovej správe z 23. mája 2023.

Ako to vidíte vy? Čaká nás to isté? Čo si  myslíte, máme sa už aj my preventívne pripravovať na drastické navyšovanie daní na Slovensku! Prestali by ste s vapingom, ak by ceny išli mnohonásobne hore??