tpd - bič na vaperov, co je tpd (www.e-smoke.sk)

Európska Únia pritvrdzuje! Chystá sa bič na vaperov, ktorý si nás všetkých nájde! Nie je však ešte neskoro, komisia sa ešte nerozhodla! Vieme to ešte ovplyvniť! V európskom pláne na boj proti rakovine sa stanovil cieľ podporiť „generáciu bez tabaku“ do roku 2040. V rámci tejto posvätnej iniciatívy sa spustil projekt s názvom TPD v r. 2014. Tobacco Products Directive, čiže Smernica o tabakových výrobkoch sa týka výroby, prezentácie a predaja tabakových a súvisiacich výrobkov! Aktuálna novelizácia o zrušení určitých výnimiek týkajúcich sa zahrievaných tabakových výrobkov neavizuje nič pozitívne pre budúcnosť vapingu. Zhrnuli sme, čo treba vedieť o TPD a pozreli sme sa aj na zmeny, ktoré nastáli v Nemecku dôsledku zdanení vapingu!

Takže, čo presne je TPD??? Stručná história . . .

Smernica o tabakových výrobkoch, ktorá vychádza z návrhu Európskej komisie, nadobudla účinnosť 19. mája 2014 a v členských štátoch EÚ začala platiť 20. mája 2016. TPD má za cieľ zlepšiť fungovanie vnútorného trhu s tabakovými a súvisiacimi výrobkami a zároveň zabezpečiť vysokú úroveň ochrany zdravia európskych občanov. Znie to dobre, ale ako sa to vlastne prejavilo na trhu s tabakom z praktického hľadiska? Jedným zo zákonov, ktoré priniesla táto smernica je napríklad zákaz mentolových cigariet v celej EU. Od roku 2020 ich už nekúpite, prestali sa vyrábať! Odstrašujúce obrázky na cigaretách sú taktiež výsledkom smernice TPD!
 
Regulácie sa týkajú aj spotrebiteľov a výrobcov elektronických cigariet. Čo podstatné sa zmenilo pre vaperov? Od r. 2016 sa obmedzuje maximálny objem náplne s obsahom nikotínu na 10ml, či ohraničuje možnosť predaja náplne s obsahom nikotínu na silu 20mg! Rovnako sa stanovil aj max. objem nádržky pre e-liquid. Z tohto prostého dôvodu musíme pri atomizéroch s väčším objemom ako 2ml uvádzať hlášku „nie je určený pre náplne s obsahom nikotínu“!
tpd - bič na vaperov, co je tpd (www.e-smoke.sk)

Nová kategória „zahrievaný tabakový výrobok"

Najpodstatnejšou zmenou, ktorú prináša novelizácia TPD je zavedenie a presná definícia nového pojmu „zahrievaný tabakový výrobok“. Novela presne uvádza, čo sa rozumie pod zahrievaným tabakovým výrobkom:
„Zahrievaný tabakový výrobok je nový tabakový výrobok, z ktorého sa zahrievaním uvoľňujú emisie obsahujúce nikotín a iné chemické látky, ktoré následne používateľ vdychuje, pričom ide v závislosti od ich vlastností o bezdymové tabakové výrobky alebo o tabakové výrobky na fajčenie.“
Po prečítaní tejto definície je každému jasné, že do tejto kategórie môžu byť časom zahrnuté aj všetky vape zariadenia a atomizéry, či sa už jedná o zariadenia, ktoré zahrievajú e-liquid, alebo sušenú bylinku tzv. vaporizéry.

Aké nové predpisy sa budú vzťahovať na „zahrievaný tabakový výrobok“, čiže na vaping?

Pôvodné znenie TPD zakazuje uvádzať na trh tabakové výrobky s charakteristickou arómou, alebo tabakové výrobky obsahujúce arómy v akýchkoľvek ich zložkách, ako napríklad vo filtroch, papieroch, baleniach, kapsulách, alebo akékoľvek technické prvky umožňujúce zmenu vône, alebo chuti, alebo ich intenzitu dymu.

Doteraz sa na iné tabakové výrobky, ako cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet, nevzťahoval tento zákaz. Teraz je to však už minulosťou! Zavedením novej kategórie predkladatelia legislatívnej zmeny chcú, aby sa zákaz rozšíril aj na túto novú kategóriu „zahrievané tabakové výrobky“!

Ak by sme chceli konšpirovať, znamená to, že časom chcú zakázať ochutené hotové náplne?? Budeme si môcť kúpiť už len samostatne arómu, bázu a nikotín? Alebo si len povedia, že sa vyrúbe nová daň produkty súvisiace s vapingom? Žiadne detaily ešte nie sú známe, ale v hre je všetko! Stačí sa len pozrieť na momentálnu situáciu v Nemecku!

tpd - bič na vaperov, co je tpd (www.e-smoke.sk)

Čo sa zmenilo v Nemecku? Čaká nás to isté??

Nemecký kabinet prijal návrh zákona o modernizácii dane z tabaku (Tabaksteuermodernisierungsgesetz) v r. 2021. Touto legislatívou nemecká vláda upravuje sadzby dane z tabaku! Od Júla 2022 sa táto nová daň začala implementovať a zahŕňa aj výrobky tzv. "náhrady tabakových výrobkov". Nová daň sa vzťahuje nielen na liquidy s obsahom nikotínu, ale aj na náplne bez nikotínu! To znamená, že sa zdanila aj čistá báza, VG, PG, arómy, skrátka všetko!

Nová daňová sadzba v Nemecku pre vape resp. produkty spojené s vapingom je nasledovná:

a) 0,16 EUR za mililiter za obdobie od 1. júla 2022 do 31. decembra 2023;

b) 0,20 EUR za mililiter za obdobie od 1. januára 2024 do 31. decembra 2024;

c) za obdobie od 1. januára 2025 do 31. decembra 2025 0,26 EUR za mililiter;

d) od 1. januára 2026 0,32 EUR za mililiter!

V praxi to znamená, že za 10ml náplň, ktorá stála pôvodne 5EUR, teraz zaplatíte o 25% viac! A postupne sa to bude zvyšovať! Ešte väčší cenový rozdiel sa ukazuje pri produktoch s väčším objemom. Pri 100 ml beznikotínovej báze to vychádza +16 EUR, ktorá sa od r. 2026 zvýši na 32 EUR!

tpd - bič na vaperov, co je tpd (www.e-smoke.sk)

Žiaľ, už aj my vidíme pri našich nemeckých distribútoroch, že ceny ich produktov rapídne rastú! Očakáva sa, že daň v Nemecku vytlačí mnoho obchodov s cigaretami, zvýši zahraničný online nákup a taktiež posilní nemecký čierny trh! Hrozí, že na príklade Nemecka, Talianska aj ostatné EU krajiny pristúpia k podobným opatreniam a zavedú špeciálnu daň na produkty súvisiace s vapingom! ALE EŠTE NIE JE NESKORO!!!

Verejná konzultácia je otvorená! Ešte sa to dá ovplyvniť!!!

Ešte stále máme čas! Plánovaný termín prijatie Európskou komisiou je druhý štvrťrok 2023. Verejná konzultácia je otvorená až do 16. mája! Vyjadrite sa k tomu aj Vy! Komisia chce počuť vaše názory! Vaše príspevky budú súčasťou súhrnnej správy Komisie a zohľadnia sa pri ďalšom vývoji a dolaďovaní tejto iniciatívy. Nenechajme si zobrať možnosť ovplyvniť budúcnosť vapingu!

Zúčastnite sa aj vy a vyjadrite svoju nespokojnosť so chystanými zmenami, ktoré plánuje zaviesť EU! Ak ostaneme ticho, bude sa rozhodovať o NÁS, ALE BEZ NÁS!

Vyplniť DOTAZNÍK (na registráciu stačí vaše FB konto)
Iniciatívu a dotazník nájdeš tu / Registrácia sa nachádza tu / Vzor vyplneného dotazníka

Použité zdroje:

https://www.ruthlessvapor.com/blogs/ruthless-e-liquid/germanys-new-tobacco-tax#:~:text=Germany%2C%20one%20of%20the%20better%20countries%20to%20vape,0.32%20euros%20per%20milliliter%20on%20January%201%2C%202026

https://vaping360.com/vape-news/110086/germany-passes-e-liquid-tax-as-eu-decision-looms/ 

https://www.bundesrat.de/SharedDocs/drucksachen/2021/0501-0600/507-21.pdf?__blob=publicationFile&v=1

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.283.01.0004.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2022%3A283%3ATOC

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022L2100&from=EN