vape blog_vape spravy_esmoke vape shop.j

O pripravovaných legislatívnych zmenách a zdanení náplní v Českej Republike a Nemecku sme už písali. Žiaľ, prinášame ďalšie nepríjemné správy, z ktorých ako vaper asi nebudete nadšený! Okrem zdanení a urýchlenej implementácii smernice o tabakových produktoch (TPD - Tobacco Products Directive) sa vo veľkom roztrhlo vrece aj so zákazmi jednorázových elektronických cigariet. Európske štáty rad za radom zakazujú predaj a distribúciu jednorázových elektronických cigariet. Po Maďaroch a neskôr aj Francúzoch, ktorí si to schválili ešte minulý rok (nadobudne účinnosť v lete tohto roku), rovnakou cestou sa vydali aj Briti, Poliaci a Slovinci.

UK: Zákaz jednorázoviek a obmedzenie sladkých a ovocných príchutí

Spojené Kráľovstvo 29. januára vyhlásilo boj jednorázovým e-cigaretám, ktorým pripisujú nárast popularity vapingu medzi deťmi. Všetky jednorázové vape zariadenia majú byť zakázané ako súčasť snahy obmedziť vapovanie u maloletých!

Britský premiér Rishi Sunak v tom má jasno: „Každý rodič alebo učiteľ vie, jedným z najviac znepokojujúcich trendov v súčasnosti je nárast vapingu medzi deťmi, a preto musíme konať skôr, ako sa stane endemickým." Enormný nárast popularity jednorázoviek je všade prítomný a jednoducho zmerateľný. Nedávne údaje ukazujú, že počet detí používajúcich vape sa za posledné tri roky strojnásobil! Prieskum tvrdí, že až 9 % 11-15-ročných detí v súčasnosti vapuje!

Očakáva sa, že zákaz jednorázoviek bude mať pozitívny vplyv aj na životné prostredie. Každý týždeň sa vyhodí až 5 miliónov kusov takýchto zariadení! Predchádzajúci rok to bolo „len“ 1,3 milióna!

Okrem zákazu jednorázoviek britská vláda sa tiež snaží znížiť príťažlivosť vapingu u deti, a to obmedzením sladkých a ovocných príchutí, zavedením jednoduchých obalov a znížením viditeľnosti týchto produktov v obchodoch. Očakáva sa, že zmeny nadobudnú účinnosť koncom tohto roka alebo začiatkom roku 2025.



Jednorázovky masívne zaplavujú poľský trh

V trende pokračujú aj naši severný susedia. Riaditeľ odboru verejného zdravotníctva ministerstva zdravotníctva Dariusz Poznański vo februári na konferencii „Fajčenie a vaping medzi školákmi“ zdôraznil, že ministerstvo pracuje na dvoch právnych predpisoch a jedným z nich je návrh zákona o zákaze predaja jednorazových e-cigariet, ktorý môže vstúpiť do platnosti ešte pred letnými prázdninami.

V Poľsku tak isto ako všade na svete predaj „jednorazových e-cigariet v posledných rokoch výrazne vystrelil. Kým v roku 2022 sa predalo 32 miliónov kusov, v roku 2023 to už bolo viac ako 100 miliónov kusov a drvivá väčšina, takmer 90 percent z nich sa dováža z Číny. Až 97% predaných jednorázoviek tvoria ovocné a sladké dezertové príchute.

Druhý návrh zákona má riešiť čím rýchlejšiu implementácia smernice EÚ z 29. júna 2022, ktorá hovorí o regulácii ochutených tabakových výrobkov. Predpokladáme, že Poliaci sa nechajú inšpirovať Britmi a aj oni pristúpia k obmedzeniu sladkých príchutí.

Podľa námestníka ministra zdravotníctva Wojciecha Konieczného môže byť zákaz predaja jednorazových e-cigariet zavedený pred letnými prázdninami v roku 2024. „Bolo by skvelé, keby sme to stihli ešte do letných prázdnin.“

Slovinsko zakazuje ochutené náplne

V Slovinsku na to idú  ešte drastickejšie. Minulý týždeň vyvolal veľký rozruch vo vaperských kruhoch nový pozmeňujúci návrh vlády. Žiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou, kvôli chystaným zmenám vaping v Slovinsku končí ako sme ho doteraz poznali. Vládny kabinet jednohlasne odsúhlasil zákon, ktorý zakazuje predaj všetkých ochutených e-liquidov okrem tabakovej príchuti! Nie sú výnimkou ani mentolové náplne, bez ohľadu nato, či sa jedná o e-liquid bez obsahu nikotínu, či s nikotínom!

Svetová Aliancia Vaperov (World Vapor Alliance) kritizovala krok Slovinska a zdôraznila kľúčovú úlohu príchutí pri odvykaní od fajčenia, pričom sa odvolávajú na výskum, ktorý ukázal, že dospelí používajúci ochutené náplne majú o 230 % vyššiu pravdepodobnosť, že prestanú fajčiť.

Slovinská Asociácia Vaperov tiež odsúdila pozmeňujúce a doplňujúce návrhy a označila ich za „škodlivé, neetické, nemorálne a diskriminačné, pretože obmedzujú prístup k vapingu pre bývalých fajčiarov a tých, ktorí sa pokúšajú prestať fajčiť“, pričom miera fajčenia v Slovinsku zostáva vysoká, na úrovni 20 %.

TPD Bič na vaperov

Záver a náš názor

Je síce pravda, že kvôli jednoduchému používaniu a intenzívnym sladkým chutiam, jednorázové elektronické cigarety pomohli prilákať do sveta vapingu mnoho ľudí, ktorí chceli prestať s fajčením. Takisto musíme uznať aj to, že majú veľkú zásluhu na rozšírení a popularizácii vapingu po celom svete. Na druhej strane však treba uviesť aj to, že farebné a chutné „Elf tyčinky“ a jemu podobné varianty sú obrovským lákadlom pre deti a aj z tohto dôvodu sa tešia tak veľkej obľube v kruhu maloletých. A to je veľký problém, nad ktorým nemôžeme zatvárať oči!!

Okrem toho, je tu aj ďalší problém! O tom, akú ekologickú záťaž predstavujú jednorázové e-cigarety pre našu prírodu sme už písali a náš názor na jednorázovky už poznáte! Zákaz jednorázoviek vítame, avšak jednoznačne sme proti zákazu ochutených e-liquidov a dodatočnému zdaneniu, ktoré sa neskôr môžu preukázať ako chybné a kontraproduktívne kroky.

Viaceré vedecké štúdia potvrdzujú a aj z vlastných skúseností sme naďalej presvedčený, že vaping predstavuje menej škodlivú alternatívu fajčenia a môže vo veľkom uľahčiť odvykanie od fajčenia resp. od závislosti na nikotíne.

Ani vy nesúhlasíte so zákazom ochutených e-liquidov a zdanením vape produktov?? Podporte PETÍCIU a vyjadrite svoj nesúhlas s týmito obmedzeniami!

Čo si myslíte, páni z Bruselu idú nato správne, keď chcú obmedziť sladké príchute? Súhlasíte so zákazom jednorázových elektronických cigariet? Myslíte si, že ak nebudú dostupné ovocné a sladké príchute, bude menej detí vapovať?

POUŽITÉ ZDROJE:

https://www.theguardian.com/society/2024/jan/28/disposable-vapes-ban-uk-curb-youth-vaping

https://www.pap.pl/aktualnosci/raport-100-mln-jednorazowych-e-papierosow-sprzedanych-w-2023-r-w-polsce

https://www.vapingpost.com/2022/10/28/the-role-of-different-nicotine-strengths-and-vape-flavours-in-smoking-cessation/

https://www.vapingpost.com/2024/03/16/eastern-europe-moves-towards-vape-prohibition-despite-success-rates-in-russia/

https://tvs.pl/informacje/zakaz-sprzedazy-jednorazowych-e-papierosow-kiedy/

https://www.money.pl/gospodarka/koniec-z-jednorazowkami-resort-zdrowia-chce-zakazu-sprzedazy-tych-e-papierosow-7000267722660352a.html