Maďari pokutujú slovenskú firmu! 100 tisíc EUR za predaj ELF BAR!

Maďarský Úrad pre hospodársku súťaž (GVH - Gazdasági Versenyhivatal) spustil vlani v lete vyšetrovanie súbežne voči dvom slovenským internetovým obchodom za nelegálny predaj elektronických cigariet. Na svojich internetových stránkach, cielených na maďarský trh, predávali medzi maloletými obzvlášť obľúbené jednorázové elektronické cigarety ELF BAR, ktoré sú však u našich susedov zakázané! Maďarská vláda neváhala a zasiahla mimoriadne prísne! Ako to odôvodnil prezident GVH, slovenská firma porušila jasné sektorové pravidlá a zákaz distribúcie, navyše sa svojím správaním čiastočne zamerala na deti a mládež, teda zraniteľnejšiu skupinu spotrebiteľov.

„Maďarské rodiny chránime pred nelegálnymi distribútormi Elf Baru,“ uviedol Balázs Csaba Rigó, prezident GVH.

Nemzeti Dohánybolt od 2013

Maďarský štát už viac ako 10 rokov aktívne bojuje za obmedzenie fajčenia medzi maloletými a za ochranu nefajčiarov. V roku 2011 druhá Orbánová vláda zaradila obchodovanie s tabakom medzi výlučné ekonomické aktivity štátu a v dôsledku toho od r. 2013 už kúpite tabakové výrobky len v takzvaných "národný obchodoch s tabakom" (Nemzeti Dohánybolt).
Cieľom bolo obmedziť prístup k tabakovým výrobkom a v podstate ku všetkému, čo sa spája s fajčením. Teraz už výlučne len národné tabakové obchody môžu predávať výrobky, ktoré majú niečo spoločné s akoukoľvek činnosťou, ktorá čo i len pripomína fajčenie. A nie sú výnimkou ani elektronické cigarety, ich komponenty, príslušenstvo a náplne – či už nikotínové alebo bez nikotínu!
Navyše, podľa novely nariadenia z roku 2016 od 21. mája 2020 nesmú distribuované elektronické cigarety a plniace fľaštičky obsahovať dochucovadlá! To znamená, že v Maďarsku legálne už nekúpite hotový ochutený e-liquid. Nielen mentolový, ani tabakový! A to isté platí aj na ochutené jednorázovky ako ELF BAR. Sú zakázané a prísne sa pokutujú!

Obidve slovenské firmy, ktoré nelegálne distribuovali ELF BAR produkty skončili rovnako! Dostali najvyššiu možnú pokutu, ktorá sa dá v takýchto prípadoch udeliť.

GVH uložila pokutu 38,7 milióna forintov (100 tisíc euro) pre spoločnosť Bensons Europe s.r.o. so sídlom v Štúrove za nelegálny predaj ELF BAR produktov.

Firma, už počas konania dostala 3-miliónovú pokutu, pretože si ani po niekoľkých výzvach nesplnila svoju povinnosť poskytnúť údaje pre orgány činné v trestnom konaní a zároveň aj preto, že obišla dočasné opatrenie a naďalej prevádzkovala svoj internetový obchod! Vyšetrovanie odhalilo, že spoločnosť tiež klamlivo vzbudzovala u maďarských spotrebiteľov dojem, že jej produkty možno predávať legálne.

Čo si myslíte, je to zaslúžená pokuta alebo Orbán to tentokrát prestrelil? Náš názor na jednorázové elektronické cigarety už poznáte! Ak nie, tu si to môžete prečítať: 
ELFovia, jednorazovky a GRETA

ZDROJ:

https://index.hu/gazdasag/2023/08/07/gazdasagi-versenyhivatal-elf-bar-ellenorzes-e-cigaretta/

https://nalunk.ujszo.com/bunugy/szlovak-webaruhazra-csapott-le-a-versenyhivatal

https://hvg.hu/itthon/20191203_e_cigaretta_trafik_nemzeti_dohanybolt_orszaggyules

https://hvg.hu/360/2020310_ecigaretta_nemzeti_dohanyboltok_avallalkozas_joga_paragrafusok

https://hvg.hu/gazdasag/20200520_e_cigaretta_dohany_dohanykereskedelem_tilalom