zhaviace hlavy, coily, cievky -vsetko o zhaviacich hlavach (www.e-smoke.sk)

Čo je žhaviaca hlava? Ako funguje?

Žhaviaca hlava (továrenská hlava, po anglicky "coil") tvorí najdôležitejšiu časť samotnej elektronickej cigarety. Ide o komponent, v ktorom sa odohráva samotné kúzlo vapingu. Tu sa mení e-liquid na paru! Žhaviaca hlava je často súčasťou plastovej nádržky (cartridge). Vo vnútri každej hlavy je organická bavlna a odporový drôt (alebo mesh plátok), ktorý sa zahrieva a cez organickú bavlnu odparuje e-liquid, ktorý sa následne vdychuje do úst. Všetky žhaviace hlavy majú rôzne charakteristické vlastnosti, ako napríklad hodnotu odporu a rozsah výkonu.

MESH plátok alebo klasická cievka? Rozdiel??

Klasické žhaviče robené z holého drôtu už majú svoju najväčšiu slávu za sebou! Pár rokov dozadu ich začali nahrádzať žhaviace hlavy vyrobené za použitia MESH pletiva a v súčasnosti už úplne ovládli vaping, čo sa týka továrenských hláv a cartridge-ov. Na rozdiel od klasickej cievky, ktorá je namotaná z tenkého odporového drôtu, MESH plátok má oveľa väčšiu odparovaciu plochu, rýchlejší a rovnomernejší nábeh zahrievania a tým vytvára aj hustejšiu a väčšiu paru, s intenzívnejším podaním chuti!

blog_esmoke_zhaviace hlavy_1.jpg

Vyšší odpor, nižší odpor? Ktorý dymí viac?

Každá žhaviaca hlava, či už je vyrobená z mesh alebo odporového drôtu, má svoj elektrický odpor, ktorý sa udáva v ohmoch (Ω). Vo vapingu je to zvyčajne v rozmedzí 0,15Ω až 1,8Ω. Odpor cartridge závisí od hrúbky, dĺžky a typu materiálu, z ktorej je cievka vyrobená. Najčastejšie používané materiály sú nerezová oceľ (SS), nichróm (Ni80) alebo kanthal (KA). Všeobecne platí pravidlo, že čím nižší je odpor, tým väčší výkon je potrebný, aby sa zahriala cievka! A naopak, čím vyšší je odpor cievky, tým nižší výkon stačí na zahriatie! (viď. obrázok). Žhaviace hlavy s nízkym odporom (0,15Ω – 0,6Ω) „dymia viac“ a preto sú určené pre DL vaping. Naopak, od odporu 0,6ohm a vyššie je menšia produkcia pary a preto sú vhodné na šlukovanie z úst do pľúc (MTL).

blog_ako predlzit zivotnost podu_esmoke_

Koľko wattov si mám nastaviť na e-cigarete?

Pri POD systémoch a elektronických cigariet bez možnosti nastavenia výkonu sa nemusíte starať o výkon. Tieto neregulovateľné elektronické cigarety automaticky načítajú odpor nasadenej hlavy a na základe toho pustia potrebný výkon. Pri e-cigách s displejom resp. kde môžete regulovať výkon sa riaďte podľa odporúčaného výkonu, ktorý sa vždy uvádza na samotnej hlave resp. cartridge (viď. obrázok). Ak si nastavíte nižší výkon, nie je problém, ale určite nikdy neprekročujte max. odporúčaný výkon! Pri príliš vysokom výkone bavlna nebude stíhať nasávať e-liquid a predčasne sa spáli.

blog_ako predlzit zivotnost podu_esmoke_

Ktorý e-liquid je určený pre moju hlavu?

Aktuálne rozšírené pod systémy a elektronické cigarety určené pre MTL majú radi e-liquidy s hustotou 50VG/50PG ale zvládnu aj 70VG/30PG. Aj z vlastnej skúsenosti vieme potvrdiť, že XLIM, XROS, CALIBURN hlavy bez problémov spapkajú aj hustejšie náplne, s podielom VG 70 na 30. Staršie žhaviace hlavy (ako napr. aspire BVC) mali ešte drobné dierky pre zásobovanie e-liquidom a preto bolo potrebné sa držať hustoty 50VG/50PG, ale v súčasnosti používané cartridge a mesh hlavy už majú celkom veľké otvory pre nasávanie e-liquidu, preto im nerobí problém ani hustejší e-liquid!

blog_ako predlzit zivotnost podu_esmoke_

Problém však môže nastáť, ak hlavu určenú pre DL, s nízkym odporom a gigantickými dierkami pre zásobovanie e-liquidom, budete kŕmiť náplňou 50VG/50PG alebo ešte redšou (väčší podiel PG, napr. DEKANG). V takomto prípade hrozí, že kvôli príliš riedkemu e-liquidu bude vytekať dole cez hlavu a prskať vám do úst! Preto pri MTL hlavách (s odporom 0,8 Ω / 1,0 Ω / 1,2 Ω) sa držte hustoty od 50VG/50PG do max. 70VG/30PG. Pri odporoch 0,6Ω a nižších (DL) používajte husté náplne 70VG/30PG (shortfill) a ešte hustejšie!

Aká je životnosť žhaviacej hlavy?

Žhaviaca hlava je spotrebný materiál a pri používaní jej kvalita, rozumej podanie chuti a produkcia pary postupne degraduje. Bavlna pri kontaktnej ploche s cievkou / mesh sa prepaľuje a biela bavlna sa postupne mení na čiernu. Životnosť žhaviacej hlavy sa pohybuje najčastejšie v rozmedzí jedného až niekoľkých týždňov! Vo veľkom závisí od štýlu fajčenia, použitej náplni a výkonu! Ako môžeš vedieť, že tvoja hlava je už v koncoch? Postupne sa začne prejavovať strata chuti a znížená produkcia pary. Budeš cítiť nepríjemnú spáleninu, možno ti bude prskať e-liquid do úst a vytekať cez hlavu. Môže sa stať, že cievka skratuje a zariadenie prestane zahrievať, na displeji sa zobrazí „atomizer short“. Keď sa to stane, nemáš inú možnosť, ako vymeniť cievku.

Ako predĺžiť životnosť žhaviacej hlavy?

  • Pri prvom použití žhaviacej hlavy je dôležité, aby bavlnené vlákno bolo náplňou dokonale nasiaknuté, aby sa neznehodnotila hneď pri prvom použití. Preto je nutné po prvom naplnení, nezačať ihneď vapovať, ale počkať min. 5 – 10 minút, aby si mal istotu, že vata už nie je suchá!
  • Vyhni sa „chain-vapingu“, čo znamená veľa po sebe idúcich ťahov bez prestávky. Bavlna nebude stíhať nasávať e-liquid a predčasne ju spáliš. Po každom poťahu počkaj pár sekúnd, aby sa vatička stihla napiť!
  • Zníž výkon, pretože vysoký výstupný výkon vo wattoch urýchľuje opotrebovanie bavlny.
  • Sleduj hladinu e-liquidu v nádrži a v čas ho dopĺňaj, pretože ak je nádržka prázdna, spôsobí to suchý poťah (dry hit) a znehodnotíš hlavu.
  • Vyhýbaj sa macerátom a príliš sladkým e-liquidom, ktoré oveľa skôr dokážu zašpiniť vatičku. Tak isto výrazne skôr sa prejaví aj strata chuti.

Môžem vyčistiť žhaviacu hlavu a znovu ju použiť?

Áno, je to možné, ale . . . Napríklad môžete ju prepláchnuť pod tečúcou vodou a na pár hodín hodiť do etanolu alebo vodky. Niektorí zas prisahajú na čistý ocot! Či sa to oplatí? Určite nie! Nečakajte žiadne zázraky. Prepálenú a do značnej miery degradovanú vatu už nič nevie oživiť! Možno, navonok to bude vyzerať nádejne, vatička bude belšia, konzistencia vaty ale už bude natrvalo poškodená a spálenú pachuť z nej už nič neodstráni. Ak chcete ušetriť na žhaviacej hlave, radšej sa starajte o ňu a dodržujte hore uvedené tipy, aby ste predlžili jej životnosť, alebo si kúpte motací RBA atomizér a začnite motať.

Čo robiť s použitými žhavičmi?

Drvivá väčšina hláv je vyrobených z ocele. Hlavy by sa mali rozobrať, aby ste mohli recyklovať iba kovové časti. Zahadzujte ich do kovového odpadového košíka zo zelenou farbou!