Desatoro pre RBA! Krok za krokom ako namotať atomizér!

Táto príručka vás krok za krokom prevedie procesom inštalácie cievky, aby ste dosiahli čo najlepší zážitok z vapovania. Univerzálna príručka sa dá použiť pri osádzaní akýchkoľvek RBA atomizérov – RTA, RDA a RDTA, avšak si treba uvedomiť, že každý atomizér sa osádza trochu inak, hlavne čo sa týka množstva a uloženia vaty! Pri motaní treba byť trpezlivý a niekedy je potrebné namotať aj viackrát po sebe, kým človek dosiahne vysnívaný výsledok, avšak, stojí to zato! Okrem zábavy vás čaká zážitok z vapovania, ktoré vám neposkytne žiadny POD ani ELFBAR! Vaše úsilie bude korunované úspechom, ak dodržíte tieto jednoduché postupy, ktoré sme popísali v nasledujúcich bodoch. Posuňte svoj vaping o úroveň vyššie a začnite motať! Je to jednoduchšie ako si myslíte!

Výhody RBA – PREČO motať?

Vyšší level vapingu, takzvané RBA motacie atomizéry (rebuildible atomizer - prestaviteľný atomizér) majú viacero výhod! Jedným hlavným sú finančné výhody, ktoré prinášajú! DIY „Urob si sám“ bolo vždy finančne výhodnejšie ako kúpiť v obchode. A vo vapingu platí to isté! Hotové žhaviace telesá a cartridge sú oveľa drahšie ako sáčok organickej bavlny a kĺbko drôtu!

Ďalším z výhod prestaviteľných atomizérov je plná prispôsobiteľnosť atomizéra podľa vlastných preferencii, presne tak ako to chcete Vy! Viete vymeniť vzduchové vložky (air pin), náustok, jednotlivé súčiastky atomizéra, dá sa experimentovať rôznymi typmi bavlny a cievok a tak ovplyvniť celkový „prejav“ atomizéra. A po každej konfigurácii to bude niečo iné! Aj také nuansy ako napríklad umiestnenie cievky a jej vzdialenosť od vzduchových otvorov dokáže urobiť svoje!

RBA (ReBuildable Atomizer) - prestaviteľný (motací) atomizér a jeho súčiastky

BP MODS AMAZIER (www.e-smoke.sk)

Čo potrebujem, aby som mohol motať?

Náradie! Pinzeta musí byť keramická, nožnice a kliešte ostré a skrutkovač malý. Jednotlivé nástroje pre DIY vaping sa dajú samostatne zaobstarať, alebo si ich viete kúpiť ako SADU! Okrem náradie samozrejme budete potrebovať aj nejaký ten RBA atomizér, funkčný MOD, špirálku a kvalitnú organickú bavlnu! Veľa atomizérov sa už dodáva spolu s mini náradím, prúžkom vaty a predmotanou špirálkou, ktoré potrebujete na prvé spojazdnenie! Jednou z nich je napríklad aj nový MTL RTA atomizér od Dead Rabbit!

naradie na motanie RBA (www.e-smoke.sk)

Používanie správneho množstva bavlny!

Ide o najpodstatnejšiu vec, ktorá má najväčší vplyv na celkové fungovanie atomizéra! Začiatočníkom to často robí vrásky na čele. Našťastie sú už vopred predpripravené bavlny zrolované do tvaru šnúrky o priemere 2,5mm / 3mm, a to môže do veľkej miery uľahčiť celý proces osadenia špirálky. Stále použite vatu podľa vnútorného priemeru cievky, ktorú chcete nainštalovať!

Bavlna nemôže byť príliš natesno alebo navoľno vložená do špirálky! Ak vám pri vapovaní prská do úst, znamená to, že ste nepoužili dostatok bavlny, alebo je vata príliš prepitá, čiže na cievke je veľa E-liquidu. Naopak, ak použijete príliš veľa vaty, môže sa stať, že nebude stíhať nasávať e-liquid a predčasne ju spálite!

Predmotané cievky rôzneho typu

predmotane spiralky na DL a MTL

Krok za krokom ako nato!
Celý postup sa dá rozdeliť na dve časti, najprv sa nainštaluje cievka (špirálka) a následne sa do nej vloží vata! Predtým, než sa do toho pustíte, nezabudnite si umyť ruky! Nechcete zašpiniť vatu a tým kompromitovať celkové podanie chuti.

1. Inštalácia špirálky:
Špirálku si viete vyrobiť aj ručne, ale dajú sa zakúpiť už hotové, tzv. predmotané cievky. K dispozícii sú všelijaké predmotané špirálky na DL aj MTL vaping! Každá špirálka musí byť osobitne zapojená na oba póly atomizéra! Pri inštalácii sa uistite, že nožičky sú dostatočne uchytené a špirálky sa okrem kontaktov ničoho nedotýkajú, lebo dôjde ku skratu! Dbajte na to, aby vaše cievky boli správne umiestnené smerom k otvorom na prúdenie vzduchu!

  1. Vložte nožičky špirálky do kontaktov, jednu do plus pólu druhú do negatívneho!
  2. Pomocou skrutkovača ich prichyťte tak, aby pevne držali v kontaktoch. (Ak vám skáče odpor, špirálka nie je poriadne priskrutkovaná!)
  3. Kliešťami odcvaknite oba konce špirálky tesne pri kontaktoch! Pri niektorých atomizéroch ich treba odcvaknúť ešte pred uchytením do kontaktu! Snažte sa ich odcvaknúť v rovnakej dlžke!
  4. Špirálky treba pred prvým použitím najprv vyžhaviť (bez vaty a liquidu) na nižších wattoch! Cieľom je dosiahnutie zohrievania špirálok od stredu ku krajom, rovnomerne po celom obvode bez hotspotov!
  5. Pri zohrievaní poškriabkajte špirálku s keramickou pinzetou, aby sa odstránili prípadné hotspoty (horúcejšie miesta)!

Desatoro pre RBA! Krok za krokom ako namotať atomizér! vape blog www.e-smoke.sk

Poznámka: Špirálku nie je nutné často meniť - závisle od chuti a stavu špirálky! Životnosť špirálky vo veľkej miere ovplyvňuje samotná hrúbka drôtu! Pri dlhšom používaní sa môže výrazne zmeniť načítaný odpor špirálky! Pri výmene vaty sa takisto odporúča vyžhavenie špirálky bez vaty na nižších wattoch! Opláchnite ju vodou, preškriabkajte, aby ste ju očistili od nečistôt. Predlžuje sa tak životnosť špirálky a môžete sa tešiť aj na lepšie podanie chuti!

Upozornenie:

Výsledný odpor špirálky nemôže byť menej ako 0,15 ohmov! Pri nižšom odpore hrozí preťaženie batérie a môže dôjsť k poškodeniu batérie ale aj zariadenia/užívateľa!

Pri osadení viac špirálok odpor špirálky sa delí počtom špirálok! napr. pri dvoch špirálkach s odporom 0,4 Ω, výsledný odpor bude : 0,4 Ω / 2 = 0,2 Ω

2. Osadenie vatou:
Do špirálky sa používa kvalitná organická bavlna, ktorá sa pravidelne vymieňa, keď začne slabnúť podanie chuti, cítiť spáleninu alebo vyteká liquid resp. prská do úst! Na trhu je dostupných veľa rozličných a kvalitných bavĺn špeciálne určených pre vaping. Veľa ľudí preferuje už zrolované prúžky vaty v tvare šnúrky. Viac o organickej bavlny si môžete prečítať TU.

  1. Odstrihnite cca. 6-8cm dlhý prúžok vaty a jeden koniec zrolujte do špičky (alebo použite už zrolované prúžok vaty)!
  2. Prevliecte ju cez špirálku, aby nebola ani príliš natesno ani navoľno!
  3. Pomocou nožničiek odstrihnite oba konce vaty a nechajte asi pol palca vyčnievať na oboch stranách cievky, resp. závisle od hĺbky vaničky!
  4. Pri RDA kvapkacích atomizéroch zastrčte oba konce vaty pod špirálku, aby vedela nasávať e-liquid z vaničky! Konce vaty umiestnite tak, aby sa vytvoril malý vzduchový tunel aj pod cievkami, aby vzduch vedel cirkulovať aj okolo špirálky. Potrebujete, aby vzduch prúdil dovnútra a okolo vašich cievok, aby ste dosiahli čo najlepší zážitok! V RTA atomizéroch oba konce vaty sa vkladajú na špeciálne určené miesto v základni (viď. obrázok) kde vata cez e-juice hole nasáva e-liquid z tanku.
  5. Nakvapkajte na osadenú špirálku s vatou e-liquid, aby ste mali istotu, že je poriadne nasiaknutá!

Desatoro pre RBA! Krok za krokom ako namotať atomizér! (www.e-smoke.sk)

Cievka je nainštalovaná a osadená vatou. Atomizér je pripravený na prvé použitie! Stačí už len nasadiť topcap na RDA, pri RTA vložiť základňu s osadenou špirálkou do kotolne, naplniť tank a môžete začať vapovať!

Správne namotané FEV-ko, Flash-e-Vapor V4.5S+ RTA

Flash-e-Vapor V4.5S+ RTA 23 mm (www.e-smoke.sk)
Zabudli sme na niečo? Robíte to inak? 
Poznáte nejaký dobrý "life-hack", čim sa to dá ešte viac zjednodušiť?
Nehanbite sa a podeľte sa s nami o vaše skúsenosti!