Tabakové náplne boli, sú a stále budú populárne medzi bývalými fajčiarmi. V ponuke ich máme veľa a dokonca aj špeciálnou technológiou extrahované, ktoré prinášajú autentickú chuť jednotlivých druhov fajkového tabaku. Rozhodli sme sa preto trošku priblížiť rozmanitý svet tabakových listov. Zistite aké sú najobľúbenejšie druhy tabaku, aký spôsob spracovania poznáme a v čom sa líši napr. Perique od Burley tabaku. Rozšírte svoje znalosti a staňte sa aj vy expertom na „TOBACCO“!
Tabak je obľúbenou rastlinou už od nepamäti. Jeho liečivé účinky a užitočné vlastností poznali už Indiáni, ktorí žuvali čerstvé listy tabakovej rastliny, často zmiešané s limetkou, alebo ich fajčili. Tabakové listy majú protizápalový účinok, používajú sa pri prvých príznakoch morskej choroby a na zastavenie vracania; zvyšuje koncentráciu pozornosti; eliminuje nervové napätie a zmierňuje stres! Európa a zvyšok sveta sa stretli s tabakom po objavení amerického kontinentu a rýchlo si ho obľúbili, či už vo forme cigary, fajky, alebo neskôr ako ušúľanej cigarety (VIAC TU).
Aby sme tabak mohli fajčiť, najprv sa musí spracovať! Na základe spracovania získava svoje špecifické vlastnosti a originálny chuťový profil, podľa ktorých medzi nimi rozlišujeme rôzne druhy. Každý jeden druh tabaku má svoje špecifické črty, ktoré sa prejavia buď dymivosť, korenitosťou alebo zemitou chuťou. V našom predošlom článku sme sa venovali všeobecne nikotínu, teraz si v krátkosti vysvetlíme proces spracovania tabakových listov a predstavíme vám aj najobľúbenejšie druhy fajkového tabaku a čo je pre nich špecifické.
Spôsob spracovania tabaku
Finálnu chuť tabaku určuje predovšetkým jeho spôsob spracovania! Proces spracovania tabaku v sebe zahŕňa nielen sušenie, ale aj prípadnú fermentáciu a dodatočné aromatizovanie tabakových listov. Tieto procesy sú prísne sledované a regulované, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Pri sušení aj fermentácii dochádza k fyzikálnym a chemickým zmenám! Tieto biochemické procesy zmenia farbu, vôňu a samozrejme celkovú chuť tabakových listov.
Aké formy sušenia poznáme
Najčastejšie používané metódy na vysušenie tabaku sú vzduchom, ohňom, dymom a/alebo slnečnými lúčmi. Počas sušenia sa spustia biochemické procesy v tabakových listoch, ktoré ovplyvnia farbu, chuť a obsah nikotínu v liste.
Air-cured tobacco – sušenie vzduchom sa vykonáva hlavne mechanickou ventiláciou vo vnútri budov, v dobre vetraných stodolách. Sušenie vzduchom, ktoré si vyžaduje jeden až dva mesiace, sa používa pre mnohé druhy tabaku, vrátane tmavých typov tabaku, cigár, Maryland a Burley.
Fire-cured tobacco – sušenie nad ohňom. Otvorený oheň dodáva tabaku charakteristickú chuť a vôňu dymu. Proces sušenia nad ohňom môže byť kontinuálny alebo prerušovaný, trvajúci od troch týždňov až po 10 týždňov.
Flue-cured tobacco – Sušenie "dymom" sa vykonáva v uzavretej miestnosti za použitia dymovodov napojených na externé krby. Tabakové listy sú vystavené nepriamemu teplu, ktoré vzniká pohybom horúceho vzduchu, dymu alebo pary cez dymovod alebo potrubie. Vyššie teplo spôsobuje rýchlejšie sušenie.
Sun-cured tobacco – Tabakové listy sa zavesia a sušia vonku priamo na slnku. Vo všeobecnosti platí, že sušenie na slnku sa praktizuje s aromatickými typmi a v obmedzenej miere s typmi sušenými vzduchom.
Fermentácia
Po vysušení niektoré druhy tabaku ako Cavendish a Perique sú podrobené aj procesu zrenia, ktorá sa volá fermentácia. Iným slovom kvasenie, znamená rozklad molekúl živín bez oxidácie v čistej forme. Tieto biochemické procesy zmenia farbu, vôňu a samozrejme celkovú chuť tabaku. Fermentuje sa pod obrovským tlakom (pod hydraulickým lisom) niekoľko mesiacov až rok. Tento proces produkuje veľmi silný tabak, aj chuťovo aj čo sa týka obsahu nikotínu a je cenený pre svoje jedinečnú korenistú a pikantnú príchuť.
Aromatizovanie
Aromatizácia zahŕňa pridanie látok, ktoré menia vôňu a pridávajú dodatočné chuťové podtóny samotnému tabaku. Postup sa vykonáva v konečnej fáze. Na aromatizovanie tabakových listov sa dajú použiť orechy, čerešne, čokoláda, vanilka či kokos ale aj ďalšie dochucovadlá. Sušené lístie sa postrieka alkoholovým roztokom, ktorý sa napríklad naplní sušeným ovocím. Alkohol sa vyparí, ale ovocná aróma zostáva.
Aké druhy tabaku poznáme?
Druhov tabaku je asi 65 a rastú po celom svete, najviac v subtropickej Amerike, v Austrálii a Tichomorí. Prevažná väčšina komerčne dostupného tabaku vška pochádza z druhu Nicotiana tabacum (kultivovaný tabak alebo obyčajný tabak). Fajkový tabak je možné rozlišovať podľa mnohých kritérií a deliť do viacerých skupín. Berie sa do úvahy oblasť, v ktorej sa tabak pestuje, ale aj spôsob jeho následného spracovania.
Na základe toho je možné rozlišovať nasledovné hlavné druhy tabaku:
VIRGINIA
Ide o svetovo najpoužívanejší a najobľúbenejší druh tabaku. Virginia sa pestuje po celom svete a má vysoký podiel prírodného cukru a sladkú, jemnú chuť. Ako prvý ho priniesli španielski osadníci do kolónie Spojených štátov Virgínia, kde vďaka charakteristickej pôde sa im podarilo vytvoriť tabak s jedinečnou jemnou chuťou.
LATAKIA
Latakia sa pestuje hlavne na Cypre a v Stredomorí. Jedná sa o tabak sušený a upravovaný nad ohňom voňavých drevín, do ktorého sa prikladajú byliny, čomu vďačí za svoju výraznú korenistú vôňu a chuť. Farba listov je čierna, chuť je silne aromatická, má zaudenú arómu. Jedná sa o veľmi silný tabak, ktorý sa často pridáva v primeranom množstve do iných tabakových zmesí na doladenie chuti.
BURLEY
Burley je druhý najpoužívanejší tabak na svete. V odrode je málo cukru a viac nikotínu ako vo Virgínii. Zbiera sa celá rastlina keď je ešte zelená, pred dozretím, ktorá sa odreže pri spodku. Suší sa len na vzduchu bez slnka, čo trvá 4 až 8 týždňov. Pestuje sa po celom svete, no najmä v USA, Malawi a Mozambiku.
PERIQUE
Perique je v zásade ďalej spracovaný Burley. Celá rastlina sa odreže pri spodku a podobne ako Burley sa potom suší vzduchom. Doba sušenia je však kratšia a pod vysokým tlakom sa potom necháva zrieť v dubových sudoch od whisky minimálne jeden rok. Farba listov je čierna a chuťovo veľmi výrazná. Pestuje sa v USA, v St. James Parish a v Lousiane pri New Orleans. Perique patrí medzi najkvalitnejšie tabaky na svete a často ho nazývajú aj ako „tabaková hľuzovka“, kvôli obmedzenému geografickému pestovaniu a kvôli veľmi dlhému a namáhavému procesu spracovania a fermentácie.
BLACK CAVENDISH
Tabak Cavendish je pomenovaný po Sirovi Thomasovi Cavendishovi a nejedná sa o druh tabaku ako pri Virginia a Burley tabaku, ale o spôsob spracovania. Cavendish je v podstate ďalej spracovaný Virginia spolu s Burley tabakom. Cavendish sa fermentuje pod vysokým tlakom za pôsobenia pary a ohňa, aby sa vytvorila sladká chuť s vlhkou textúrou. Americké, holandské a dánske varianty Cavendish zahŕňajú pridanie aj rôznych aróm!
ORIENTAL
Orientálny tabak sa pestuje najmä v Turecku, Grécku a Bulharsku. Často sa označuje aj ako „turecký tabak“! Orientálny tabak má výraznú sladkastú, korenistú chuť a je veľmi aromatický. Suší sa na slnku, má zlatistú až oranžovú farbu.
Macerátové náplne extrahované z tabakových listov
Po prechode na vapovanie sa bývalí fajčiari nemusia rozlúčiť s chuťou tabaku. Svet vapingu pozná mnoho značiek a príchutí tabakových náplní. Špeciálnu kategóriu tvoria maceráty extrahované z tabakových listov, ktoré ponúkajú autentickú chuť známych druhov fajkového tabaku. Taliansky výrobca La Tabaccheria má v ponuke viacero príchutí tabaku, ktoré rozbúšia srdce milovníkov tabakových špecialít. Kanadský výrobca PGVGLABS je tiež známy svojou jedinečnou extrakčnou metódou a výnimočným procesom destilácie. Produkty DON CRISTO sú vyrobené z autentických cigár Montecristo, ktoré im dodávajú jedinečnú chuť a vôňu. Počas 90 dní sa cigary Montecristo starostlivo extrahujú, aby sa zachytili všetky komplexné arómy a jemné nuansy. Po dokončení extrakcie sa extrakt zamieša do základu všetkých Don Cristo aróma koncentrátov.
Ochutený tabakový macerat
Flapper Juice Tobacco extrakty nekladú dôraz na silnú tabakovú chuť, ale skôr dávajú viac priestoru samotnej aromatickej zložky a preto v nich vynikajú silné ovocné tóny alebo arašidy či káva. Definujú ich dôkladne vybrané suroviny prémiovej kvality, ktoré sú 100% rastlinného pôvodu (!) a perfektne vyladené viacvrstvové chute, v ktorých sa ovocné a krémové tóny harmonicky prelínajú s nezameniteľnou dušou jemných tabakových listov.
Ktorý druh fajkového tabaku vám šmakuje najviac??
Viete rozoznať od seba jednotlivé druhy tabaku podľa chuti??
Sledujte nás