Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)

Čo je to nikotín? 
Zaujímavosti a fakty o dejinách nikotínu!

Nikotín je vysoko návyková látka ( so vzorcom: C1₀H₁4N₂.), ktorá stimuluje a interaguje s centrálnym nervovým systémom. Nikotín môže mať stimulačné, ale zároveň aj upokojujúce účinky! Zistilo sa, že pri vdychovaní krátkymi šlukmi pôsobí povzbudzujúco, ale pri hlbokom fajčení môže pôsobiť upokojujúco.
Získava sa z listov tabaku (Nicotiana tabacum alebo Tabacum rustica) a prvá laboratórna syntéza nikotínu bola vykonaná v roku 1904. Nikotín je jedným z mála tekutých alkaloidov. V čistom stave je to bezfarebná kvapalina bez zápachu olejovitej konzistencie, ktorá však na svetle alebo vzduchu získava hnedú farbu a vydáva silný tabakový zápach. Pri požití väčších dávok je nikotín vysoko toxický jed, ktorý spôsobuje zvracanie a nevoľnosť, bolesti hlavy, žalúdka a v závažných prípadoch kŕče, paralýzu a smrť. Nikotín sa bežne prijíma fajčením sušených tabakových listov, žuvaním tabaku (vstrebávaním cez sliznicu ústnej dutiny) alebo ich šňupaním.

Darček od Indiánov z r. 1492
Rastlina tabaku pochádza z amerického kontinentu, kde bola ústredným prvkom indiánskej kultúry, či už to bola cigara na juhu, alebo fajka na severe. Koncom 15. a začiatkom 16. storočia námorníci ju doniesli so sebou na starý kontinent a fajčenie fajky a cigár sa postupne udomácnilo v rôznych kútoch Európy.  Severoeurópania prijali prax fajčenia fajky, ktorá bola rozšírená pozdĺž pobrežia Severného Atlantiku a Španieli si osvojili fajčenie cigár, ktoré bolo typické pre regióny okolo Karibiku.
vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)
Do Francúzska ho prvýkrát priniesol francúzsky diplomat Jean Nicot de Villemain v r. 1550. Od jeho mena je odvodený aj názov nikotín a botanický názov tabaku "Nicotiana Tabacum".
Fajčenie a pestovanie tabaku sa rýchlo rozšírilo aj do ostatných častí sveta. Začiatkom 17. storočia sa tabak už pestoval v Indii, Číne, Japonsku, juhovýchodnej Ázii, na Strednom východe a v západnej Afrike. V polovici 19. storočia sa fajčenie stalo zaužívaným rituálom po celom svete. Bolo oslavované v próze, vo veršoch, v umení a na javisku a jeho použitie sa začalo považovať za ústredný prvok mužnosti.

Doba cigarety od r. 1880
Cigarety sa pôvodne predávali ako drahý ručne vyrábaný luxusný tovar pre mestské elity Európy. Vo výrobe cigariet však došlo k revolúcii zavedením rolovacieho stroja s názvom Bonsack, ktorý si v roku 1880 nechal patentovať Američan James Bonsack v USA.

vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)

Masová výroba cigariet postupne viedla k poklesu užívania fajky a žuvania tabaku a začiatku nového módneho trendu pyro cigariet. Prvá svetová vojna tomu ešte viac dopomohla a vo veľkej zákopovej vojne už v miliónových počtoch mali svoje zastúpenie aj známe "cigarety s ťavou", ktoré boli vojakom často distribuované bezplatne!
Fajčenie cigariet sa stalo populárne naprieč všetkými spoločenskými vrstvami a postupne sa uchytilo aj medzi ženami. Predtým len málo z nich holdovalo tomuto pôžitku a keď aj tomu tak bolo, nebolo to pozitívne vnímané v spoločnosti. Celé sa to zmenilo cielenými reklamami a keď na scénu nastupuje otec PR propagandy Edward Bernays a jeho feministky!

vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)

Edward Bernays a „fakle slobody“
Meno Edward Bernays sa skloňuje vo svete ako priekopník vzťahov s verejnosťou a propagandy a často ho volajú aj ako "otec PR". Inšpirovaný zisteniami svojho strýka Sigmunda Freuda (!), Bernays neváhal aplikovať vo svojej práci získané poznatky o ľudskej mysli! V roku 1929 bol poverený výrobcom cigariet Lucky Strike, aby propagoval cigarety medzi ženami. Rozhodol sa najať krásne ženy, aby sa zúčastnili na nedeľňajších veľkonočných oslavách a pritom pofajčili svoje  „fakle slobody“ (= cigarety) v sprievode Veľkonočnej nedele 31. marca 1929.
Reportéri boli v strehu; boli varovaní, že skupina aktivistov na podujatí zapáli „fakle slobody“. Nasnímané fotky sa pustili do novín a čudujte sa svetu, cigy sa stali „žiadaným tovarom“ aj medzi krajším pohlavím. Bernaysová PR kampaň „Fakle slobody“ z roku 1929 prepojila fajčenie so ženskou emancipáciou! Z cigariet sa stali symboly emancipácie a rovnosti s mužmi!

vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)
vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)

Hollywood, zlatá doba a postupný úpadok cigariet
Aj vďaka Hollywoodu, cigarety boli postupne legitimizované a oslavované. Tabakový priemysel rozrástol do enormných rozmerov a vyzeralo, že ho už nič nevie zastaviť. Avšak, prvé praskliny v "tabakovej mašinérii" sa ukázali už v 50. rokoch minulého storočia. Objavili sa prvé správy o škodlivosti fajčenia cigariet! V roku 1950 práce amerického lekára Ernsta L. Wyndera a britských štatistikov poskytli pevné dôkazy spájajúce rakovinu pľúc s fajčením.

vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)
Boli to zlé správy! Nielen pre užívateľov, ale najme pre tabakový priemysel, ktorý sa obával o svoje enormné zisky! Začali sa organizovať protifajčiarske hnutia a počnúc od polovice 70-tych rokov sa v USA aj v iných západných krajinách začal prejavovať klesajúci trend fajčenia, ktorý platí dodnes.

Nikotín bez dymu!
Po zisteniach nebezpečenstva fajčenia cigariet sa začali hľadať alternatívne riešenia. Objavili sa nové spôsoby na dodanie nikotínu do tela, bez škodlivých účinkov! Jed Rose a Frederique Behm v roku 1980 vyvinuli vo svojom laboratóriu v UCLA prvú nikotínovú náplasť. Pokúsili sa tiež vytvoriť cigaretové zariadenie na dodávanie nikotínu. Volali ho zariadenie „destilovaného dymu“ (destilled smoke), nikdy sa však nedostalo do masovej výroby.
Časom nikotínové náplaste a bezdymové cigarety pomaličky pripravili cestu pre prvú modernú elektronickú cigaretu, ktorú vyhotovil čínsky lekárnik Hon Lik v roku 2003.

Viac o histórií elektronických cigariet si môžete prečítať Tu:
História e-cigarety, narodenie moderného vapingu (e-smoke.sk)

vape blog_Nikotin_zaujimavosti, fakty o dejinach nikotinu (www.e-smoke.sk)