batérie - typy, parametre, ako ich rozlisit_vape blog (www.e-smoke.sk)

Aké typy batérií poznáme?
 
Prvú elektronickú batériu, predchodcu moderných komerčne používaných batérií, vynašiel francúzsky inžinier Georges Leclanché (Leclanché článok) v roku 1866. Batérie sa odvtedy postupne stali neoddeliteľnou súčasťou nášho moderného života plný elektrospotrebičov. Za posledných 150 rokov batérie prešli dlhým vývojom. Experimentovalo sa nielen rôznym chemickým zloženým, ale aj ich rozmerom a tvarom, vďaka čomu vzniklo mnoho typov a označení, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť zmätočné.
 
Na spotrebiteľské použitie sú k dispozícii tri primárne typy batérií. Podľa ich chemického zloženia poznáme alkalické, Nikelmetalhydridové (NIMH) a lítiové, ktoré sa potom ďalej delia na podkategórie (napr. Lítium Ionové a Lítium Polymérové, atď.). Každý typ má svoje výhody a nevýhody a našlo si využitie v určitých segmentoch života.
batérie - typy, parametre, ako ich rozlisit_vape blog (www.e-smoke.sk)
Alkalické batérie
Alkalické batérie, takzvané tužkové batérie AA/AAA boli prvé komerčne používané batérie od firmy Energizer. Sú iba na jedno použitie, nie je možné ich nabíjať. Sú lacné a najčastejšie sa používajú v malých elektronických zariadeniach.

NIMH batérie - dobíjacie batérie
NIMH batérie boli vynájdené koncom 60. rokov. Vývoj bol viac-menej výsledkom investícií do automobilového sektora od spoločností ako Volkswagen a Daimler-Benz. Batérie NIMH sú drahšie ako alkalické. Vydrží asi 500 nabíjaní pred dosiahnutím konca životnosti.

Lítiové batérie - Lítiové akumulátory (nabíjacie lítiové batérie)
Moderné lítium-iónové batérie sú veľmi spoľahlivé a sú schopné vydržať veľké množstvo cyklov nabíjania a vybíjania. Lítium-iónové batérie sú známe svojou vysokou silou a dlhou životnosťou! V súčasnosti majú veľmi široké využitie a na trhu. Okrem vape zariadení ich nájdeme aj v mobiloch, tabletoch a elektromobiloch. Li-iónové batérie sú až o 30% ľahšie ako alkalické a NIMH batérie, vďaka čomu sú ideálne pre prenosnosť a tým pádom aj pre vaping.
batérie - typy, parametre, ako ich rozlisit_vape blog (www.e-smoke.sk)
 
Čo znamenajú rôzne čísla batérií?
 
Pri lítium-iónových batérií číslovania modelov označujú veľkosť článkov! Prvé dve čísla označujú priemer batérie a druhé dve jej dĺžku! Napríklad batéria 18650 má priemer 18 milimetrov a dĺžku 65 milimetrov. Batéria 21700 má priemer 21 milimetrov a dĺžku 70 milimetrov. Na základe týchto informácií sa dá ľahko usúdiť, že väčšie číslo znamená väčší článok batérie. Najväčšia batéria, ktorá sa používala vo vapingu je článok typu 26650, ale momentálne ju už úplne vytlačili 21700ky. Väčšie batériové články ponúkajú zvýšené ukladanie energie a schopnosť pracovať pri vyšších príkonoch!
batérie - typy, parametre, ako ich rozlisit_vape blog (www.e-smoke.sk)

Životnosť batérii sa udáva v počte nabíjacích cyklov! Priemerne, výrobcovia monočlánkov uvádzajú cca. 500. Po prekročení tohto čísla monočlánok začne strácať svoju kapacitu.

Aké info sledovať pri kúpe batérii
Keď nakupujete batérie pre vape, môžete sa stretnúť so širokú škálu špecifikácií a ďalších informácií, ktoré pre vás nie sú až tak potrebné. Okrem rozmeru monočlánku sú pre vás dôležité ešte dva parametre – kapacita batérie (mAh) a vybíjaci prúd (A). Toto sú jediné veci, ktoré skutočne potrebujete vedieť pre správny výber monočlánku!

mAh kapacita - koľko energie môže batéria sama osebe uložiť
Miliampérhodiny (mAh – údaj celkovej kapacity batérie) vyjadruje kapacitu, ktorú je pri plnom nabití schopný pojať článok. Čím vyšší udaj, tým dlhšie zariadenie vydrží bez nabíjania, ale tiež sa dlhšie nabíja na 100 % kapacitu! Monočlánky s veľkou mAh kapacitou (3000 – 3500mAh) sú vhodné pre MTL nízko-výkonový vaping!

CDR - hodnota nepretržitého vybíjacieho prúdu v AMPEROCH
Hodnota nepretržitého vybíjania (CDR – Continouse Discharge Rate) uvedené v ampéroch udáva maximálny trvalý prúd, ktorý batéria dokáže vydržať bez prehriatia! Je to bezpečný prevádzkový limit bunky batérie. Čím je toto číslo vyššie, tým bezpečnejšie je používanie batérie v podmienkach vysokého vybíjania. Monočlánky s veľkým vybíjacím prúdom sú vhodné pre DL sub-ohmový vaping!

Z hore uvedených informácií jasne vyplýva, že batériu s vyššou kapacitou je potrebné používať pri nižšom výkone, aby sa predišlo prehriatiu. Naopak, monočlánky s vysokým vybíjacím prúdom majú síce menšiu výdrž (mAh), ale dokážu ísť na oveľa vyšší príkon, a preto sa hodia na DL vaping! Treba si uvedomiť aj tú skutočnosť, že nie je možné mať monočlánok, ktorý má aj vysokú kapacitu a vybíjací prúd!
batérie - typy, parametre, ako ich rozlisit_vape blog (www.e-smoke.sk)

V čom sa líšia MOD zariadenia na 18650 versus 21700
 
Väčšie batériové články ponúkajú zvýšené ukladanie energie a schopnosť pracovať pri vyšších príkonoch. Prechod z modu 18650 na MOD 20700/21700 vám poskytuje lepší rozsah výkonu a vynikajúcu výdrž batérie. Nemusíte sa obávať toho, že vaše staré 18650ky ostanú nevyužité. Zariadenie určené pre batérie 21700 / 20700 bude takmer vždy obsahovať adaptér, ktorá umožňuje použiť 18650 články.

Na záver by sme vám rád pripomenuli, že buďte vždy na pozore pri nákupe akumulátorov a nakupujte iba od overených predajcov! Existuje veľký trh s falšovanými batériami! Prebaľujú sa použité batérie a predávajú ich ako nové za lacný peniaz. Vo vapingu sa takýmto monočlánkom treba vyhýbať! Stará batéria v kombinácií s nízkym odporom môže pri mechanických MODoch, ktoré nemajú žiadnu ochranu, znamenať veľké nebezpečenstvo! Pokiaľ ide o trvanlivosť, kvalitu, dlhovekosť a bezpečnosť, vždy kupujte batérie od dôveryhodného dodávateľa!

Môže vás zaujímať:
7 tipov ako si predĺžiť životnosť batérii