7 tipov ako si predĺžiť životnosť batérii (www.e-smoke.sk)

7 tipov ako si predĺžiť životnosť batérii

Škodí batériám rýchle nabíjanie a časté vybíjanie? Urobím zle, ak dlho nebudem používať batériu? Je dobré si nechávať elektronickú cigaretu celú noc na nabíjačke? Často kladené otázky od zákazníkov, ktorí chcú vyťažiť, čo najviac zo svojich lítium-iónových/polymérových akumulátorov.

Či sa už jedná o vstavanú, alebo externú batériu, pokles kapacity je úplne bežná vec, ktorá sa postupne prejavuje po určitom počte nabíjacích cyklov. Komerčne používané batérie dosahujú približne 500-800 nabíjacích cyklov (v závislosti od používania a značky). Za celý nabíjací cyklus je pritom považované nabíjanie od 10 do 90 % kapacity. Po približne 800 nabíjacích cykloch je kapacita batérie nižšia ako 50 %.

Pri správnom zaobchádzaní sa však dá celkom slušne predlžiť životnosť batérií.
Pripravili sme preto pre vás zopár užitočných tipov, na čo si treba dávať pozor a ako si viete predĺžiť životnosť vašich batérii.

Základné odporúčania, aby vaša batéria resp. elektronická cigareta vydržala čo najdlhšie:

1. Nabíjajte batériu pravidelne
Ideálne je ich dať nabiť keď sa ich kapacita zníži pod 20%. Mikro-nabíjania, to jest pár minútové nabíjania neškodia batériám vo veľkej miere. Pravidelnosť nabíjania je najdôležitejšia pre dlhú životnosť batérie.

2. Ak viete, že batériu resp. zariadenia dlhšie nebudete používať, pred jej uložením ju nabite 
Vybitá batéria, či už vstavaná alebo externá, pri dlhodobom nepoužívaní sa môže výrazne poškodiť. Jej kapacita klesne pod minimálnu úroveň a bude ťažké ju opätovne oživiť.

3. Používajte kvalitnú externú nabíjačku od spoľahlivých výrobcov
Niektoré smart modely umožňujú si zvoliť aj nabíjací prúd (0,5A – 2A). Dnešné moderné nabíjacie čipy vedia, že batéria je nabitá a ďalej ju nenabíjajú! Takže kľudne môžete nechať vašu elektronickú cigaretu na nabíjačke aj na celú noc, nemusíte sa obávať prebitia batérie.

4. Batériu nikdy nevybíjajte na nulu
Najviac im škodí úplné vybíjanie. Batérie sú najšťastnejšie, ak ich budete držať nad kapacitou 20% a pod 90%.

5. Rýchle nabíjanie používajte iba keď potrebujete zariadenie rýchlo nabiť
Rýchle nabíjanie (1A-2A) viac zaťažuje batériu a tým pádom znižuje jej životnosť! Pre zvýšenie životnosti batérie je lepšie používať pomalšie nabíjanie (s nabíjacím prúdom 0,5A).

6. Pravidelné prečistite batérie
Externé batérie sa môžu ľahko zašpiniť pri častom prenášaní a keď sú vystavené úniku e-liquidu. Keď sa batérie znečistia, ich kontakt je slabší a batéria nepodá požadovaný výkon. Preto je dobré ich pravidelne očistiť suchou servítkou.

7. Batérie skladujte v izbovej teplote na suchom mieste.
Vyhýbajte sa nízkym teplotám pod -20°C ako aj vysokým cez 55°C.

Vynechali sme niečo, poznáte aj iné tipy na predĺženie životnosti batérie, ktoré sme tu nespomenuli? Radi by sme sa o nich dozvedeli!