zdanenie elektronickych cigariet_vaping

Slovensko má novú "dojnú kravu"! Vláda ide zdaniť vaping, podobne ako u našich susedov! Plánované zmeny, ktoré majú vstúpiť do platnosti už od budúceho roka v značnej miere ovplyvnia konečnú cenu vape produktov. O koľko sa zvýši cena?? Budú drahšie aj beznikotínové náplne a bázy?? Čo to znamená pre slovenský vaping?? V článku nájdete všetko, čo sa nám zatiaľ podarilo zistiť o plánovanom zdanení elektronických cigariet.

 
20 centov za mililiter

„Nejdeme zavádzať nič, čo by neexistovalo aj v iných krajinách,“ povedal minister financií SR Ladislav Kamenický na tlačovke dňa 8. apríla. Po vzore viacerých európskych krajín aj Slovensko pristupuje k zdaneniu vapingu. S cieľom skonsolidovať verejné financie, nová vláda ide zdaniť náplne pre elektronické cigarety sadzbou 20 centov za mililiter. Podľa aktuálneho návrhu zákona, by sa v značnej miere zvýšila konečná cena vape produktov. Chystaná novela by sa dotkne nielen e-liquidov s obsahom nikotínu, ale rovnako aj náplni bez obsahu nikotínu!

 

„Neplatia žiadnu spotrebnú daň, to treba zmeniť,“ argumentoval Kamenický. Pri elektronických cigaretách by to bola sadzba 20 centov za mililiter a pri ostatných nikotínových výrobkov 10 centov za gram. Očakávaný príjem z elektronických cigariet a ostatných nikotínových výrobkov je 15 mil. eur v roku 2025 a za rok 2026 je to suma 126 mil. eur, spolu aj s tabakovými výrobkami.

 
Jednorázovky to zásadne neovplyvní

Najabsurdnejšie na celom zdanení je to, že najmenší vplyv to bude mať na „najväčšie zlo vo vapingu“, na samotné jednorazové elektronické cigarety!!! V EU niektoré krajiny už dlhšiu dobu riešia fenomén „disposable vape“ tzv. jednorazové elektronické cigarety. Tešia sa obrovskej obľube a práve týmto farebným a ochuteným jednorazovkám pripisujú rozšírenie a popularizáciu vapingu medzi neplnoletými. Jedným z riešení EU ako zastaviť tento šíriaci sa trend má byť aj zdanenie vapingu. Avšak, táto argumentácia sa ukazuje ako veľmi chabá, keďže samotné zdanenie len veľmi málo ovplyvní cenu jednorazovej e-cigarety! Skôr naopak, oveľa väčší vplyv to bude mať na ostatné vape produkty!

 
Čo to znamená v praxi

Ľudí, ktorí používajú jednorazovky, táto zmena do veľkej miery neovplyvní. E-cigareta na jedno použitie podľa už platnej TPD regulácii môže obsahovať max. 2 ml e-liquidu. To znamená, že v ich prípade by sa cena zvýšila „len“ o 40 centov + DPH! Naopak, pri e-liquidoch o objeme 10 ml by zvýšenie bolo oveľa výraznejšie! Ak to zrátame a za každý mililiter si priplatíme o 20 centov viac, celková cena hotovej náplni o objeme 10 ml sa zvýši o 2 EUR + DPH. Pri shortfill náplniach, ktoré majú objem 100 ml to bude až o 20 EUR + DPH drahšie!!!

 
Aké následky to bude mať na vaping na Slovensku?

K čomu to povedie? Hotové náplne vo fľaštičkách s väčším objemom sa stanú za rok, maximálne za dva nekonkurencieschopné. Tí šikovnejší si to dovezú ilegálne, ale pravdepodobne mnohých bývalých fajčiarov to skôr odradí, zahodia vapku a vrátia sa k cigaretám. Dá sa očakávať aj zúžený výber produktov. Ak navrhovaný zákon ostane v pôvodnom znení, schytajú to všetci vaperi. V minulosti veľa ľudí prechádzalo na vaping aj z finančných dôvodov, po novom to tak už nebude.

Medzirezortné pripomienkové konanie o novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov prebieha do 9. mája.
Sledujeme situáciu a budeme vás informovať o najnovších zmenách.