co je e-cigareta, ako funguje_esmoke (www.e-smoke.sk)

Čo je vaping, jej história a ako funguje elektronická cigareta

Vapovanie, alebo vaping je založený na odparovaní látok rozpustených v kvapaline (tzv. e-liquidy, náplň). Narozdiel od klasického fajčenia, kde sa tabak spaľuje a tým sa dostávajú do teľa škodlivé látky, pri vapingu nedochádza k spaľovaniu a tým pádom para neobsahuje žiadny decht, ani iné chemické látky, ktoré vznikajú pri horení klasickej cigarety! Na odparovanie tekutej náplne a jej následné vdýchnutie sa používa elektronická cigareta. Náplň (e-liquid) zvyčajne tvorí zmes propylenglykolu (PG), rastliného glycerolu (VG) a potravinárskej arómy, ktorá môže a nemusí obsahovať nikotínPri vapovaní máte k dispozícii e-liquidy s rôznymi príchuťami. Môžte si zvoliť obsah nikotínu, ale aj náplne bez nikotínu. Všetky použité prísady v e-liquidoch musia spĺňať prísne kritériá zdravotnej nezávadnosti.

Krátka história elektronických cigariet

Vývoj elektronických cigariet prešiel cez viacerými fázami. Prvotné začiatky e-cigarety sa datujú na r. 1927, keď J. Robinson požiadal o udelenie patentu na prvý elektrický vaporizér. Nejednalo sa však o zariadenie určené na fajčenie. Išlo skôr o odparovacie zariadenie určené pre inhaláciu liečivých látok, ktoré sa uvolnili počas zohrievania byliniek. O krok bližšie k súčasným e-cigaretám sa dostal Herbert H. Gilbert v r.1963, keď si nechal patentovať “bezdymovú netabakovú cigaretu”. Sušená bylinka (tabak) sa tu nahradil roztokom, ktorý sa zohrievaním odparoval a inhaloval. Bolo však vyrobených len pár kusov a vynález sa nerozšíril.

Prvá moderná elektronická cigareta, bola vyvinutá a patentovaná v Číne. Vymyslel ju farmaceut Hon Lik a od roku 2006 sa masovo začala šíriť po celom svete. Od vtedy VAPING, čiže vapovanie si získava čoraz viac fanúšikov aj u nás na Slovensku.

Ako sa tvorí para?

Závisle od typu elektronickej cigarety, pri potiahnutí resp. stlačením tlačidla sa spúšťa zahrievanie – rozžeraví sa špirálka vnútri atomizéra – a následne dochádza k produkcii pary. E-liquid nasiaknutý vo vate sa začne odparovať. Túto paru užívateľ elektronickej cigarety vdychuje podobne, ako dym z cigarety. Na rozdiel od fajčenia cigariet však v elektronickej cigarete nedochádza k produkcii spalín so škodlivinami, ale iba k odpareniu tekutej náplne! Elektronická cigareta má (v prípade že obsahuje nikotín) podobný účinok ako obyčajná cigareta, avšak bez škodlivých látok a neobťažuje okolie zápachom spalín.

ako funguje elektronická cigareta (www.e-smoke.sk)

Z čoho sa skladá elektronická cigareta
Atomizér (clearomizer, cartridge pri PODových systémoch) – odparovacia časť s nádržkou pre náplň, nazývaná e-liquid. Väčšinou sa skrutkuje na batériu, ale môže byť aj súčasťou batérie (AIO – ALL in One – všetko v jednom e-cigarety).
Batéria (MOD, Grip) – samotné zariadenie(zdroj energie), ktorá v sebe môže mať zabudovanú batériu v určitej kapacite. Existujú dva typy automatické a manuálne. Automatická batéria sa zapne sama pri potiahnutí z cigarety(POD systémy), pričom manuálnu musíte zapnúť tlačidlom. Vyspelejšie zariadenia, regulovateľné sa nazývajú MOD-y. Väčšinou majú zabudovanú obrazovku, tlačidlá a je možné nastavovať výkon, teplotu atď.
Žhaviaca hlava – špirálka omotaná organickou bavlnou, ktorá sa nachádza v atomizéri. Po spálení vaty sa musí vymeniť.
Pre koho nie je určená elektronická cigareta
Elektronická cigareta nie je určená pre mladistvých vo veku do 18 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Ak nie ste závislí od nikotínu, neexperimentujte s náplňami obsahujúcimi nikotín, používajte len náplne bez obsahu nikotínu. Elektronická cigareta nie je vhodná pre ľudí alergických alebo precitlivelých na niektorú zložku náplne.