vape blog vytekanie e-liquid (www.e-smoke.sk)

Stalo sa už vám, že ste si kúpili nový cartridge a hneď po naplnení vytiekol e-liquid? Poviete si, asi vadný cartridge! Zoberiete si druhý a takisto vytečie všetko. . .  asi celá várka je chybná, veď je to z Číny! Áno, ani to nie je vylúčené! Poznáme také prípady, ALE ste si istí, že nerobíte žiadnu chybu?? Prinášame zopár overených faktov a šikovností, ktoré vám do značnej miery môžu uľahčiť spolužitie so svojim PODom. Nielen riedky e-liquid! Budete prekvapení, čo všetko môže pôsobiť vytekanie e-liquidu!

Kondenz nie je vytekanie e-liquidu

Hneď na začiatku si treba vyjasniť jednu vec. Ak pod cartridge pri kontaktoch máte pár (mikro) kvapiek, to ešte neznamená, že máte chybný cartrdige a že vyteká e-liquid. Je to úplne normálne vec, volá sa to kondenzácia. Je to proces zmeny skupenstva hmoty, pri ktorom sa zložky v plynnom stave stávajú kvapalnými. Ide vlastne o opačný proces odparovania. Vo vapingu sa proti nemu bojuje tak, že pravidelne si poutierate kontakty na batérii a cartridge.

Kondenz sa usadí buď dole pod cartridge alebo v samotnom náustku. V tom druhom prípade pri väčšom množstve skondenzovanej tekutiny hrozí, že pri potiahnutí sa vám dostane do úst (prskanie e-liquidu). Preto nezabúdajte si pravidelne prečistiť aj vnútornú časť náustku, aby ste predišli prskaniu e-liquidu do úst! Najjednoduchšie je si zobrať vreckovku, zrolovať ju a prečistiť náustok. Nadmerná tvorba kondenzu môže súvisieť aj tým, že nedoťahujete šľuky alebo používate príliš riedky e-liquid.

Odkiaľ môže unikať e-liquid?

E-liquid môže uniknúť z nádržky troma cestami: Cez plniaci otvor, cez otvor pre žhaviacu hlavu (ak ju zle nainštalujete), alebo cez samotnú bavlnu cievky a potom pokračuje smerom do úst, alebo tečie dole do e-cigarety. Nižšie si podrobne rozoberieme ako zabrániť úniku a ktoré často robené chyby to umožňujú!

Nesprávne vložená žhaviaca hlava

Ak máte POD s vymeniteľnou žhaviacou hlavou, pri výmene hlavy sa uistite, že je hlava vložená správne do otvoru pre cartridge! Takisto musí byť dostatočne zatlačená do nádržky. Pri nesprávnej inštalácii nebude poriadne tesniť a všetko vytečie. Tento problém sme často zaznamenali pri zariadeniach ako Caliburn G / G2, pri ktorých nie je jedno ako vložíte hlavu do cartridge! Po upozornení zákazníkov sa nám po každom podarilo vyriešiť problém. Pred použitím hlavy sa oplatí skontrolovať, či v nej náhodou nechýbajú tesniace krúžky!



Zle zatvorený plniaci otvor

Podľa spôsobu plnenia rozlišujeme tri druhy cartrdige. Poznáme cartidge s horným plnením, bočným plnením a spodným plnením. Všeobecne platí, že viac liquidu môže uniknúť z nádržky so spodným a bočným plnením, ale nemusí to byť pravidlo! Je dôležité a treba sa vždy uistiť, či ste po naplnení poriadne zatvorili plniaci otvor resp. zatlačili silikónovú zátku späť na miesto! Platí to aj pri hornom plnení, zložený náustok musí poriadne cvaknúť naspäť na miesto!

Nezatvoríte ihneď plniaci otvor

Je to veľmi dôležité! Pri plnení sa snažte čím skôr zatvoriť plniaci otvor! Najlepšie pred plnením zatvoriť prívod vzduchu a rýchlo naplniť tank. Po doplnení e-liquidu cartridge nevložte hneď do batérie. Pre istotu počkajte 10 minút, či sa náhodou neprejaví vytekanie.

Vzduchová bublina a podtlak

Nikdy nedopĺňajte nádržku úplne doplna! Nechajte malú vzduchovú bublinu, ktorá vytvorí podtlak, čo pomôže udržať e-liquid na mieste.



Vytekanie e-liquidu cez bavlnu

Únik e-liquidu cez bavlnu je najčastejším znakom opotrebovanej bavlny, príliš riedkeho e-liquidu, alebo zlej techniky plnenia!

Opotrebovaný cartrdige

Počas vapingu pri zahrievaní liquidu sa postupne prepaľuje bavlna, degraduje a vznikajú mikro dierky na jej vnútornej štruktúre. Vo väčšom rozsahu spálená vata už nedokáže zadržať e-liquid a preto dochádza k úniku. Začne vám prskať do úst! Popri spálenej chuti je to druhý najčastejsí znak toho, že treba vymeniť cartridge za nový!

Pri plnení nádržky porušíte bavlnu

Pri plnení, keď strčíte kvapkadlo do nádržky, nechtiac môžete porušiť bavlnu, čo môže mať za následok vytekanie e-liquidu. Pri dopĺňaní tekutiny sa nikdy nedotýkajte vnútornej štruktúry podu, ako je cievka alebo bavlna. Porušená bavlna v cartrdige sa už nedá opraviť a budete musieť vymeniť cartridge za nový.

Alfa a omega, hustota e-liquidu!

Cez bavlnu môže unikať e-liquid aj kvôli nevhodnej hustote e-liquidu - príliš riedky e-liquid (väčší pomer PG)! Pri vapingu z úst do pľúc (MTL) sa držte hustoty 50VG / 50PG, max. do 70VG. Ak holdujete DL vapingu (Direct Lung, priamo do pľúc) s odporom 0,6ohm a nižšie, používajte e-liquid v hustote 70VG/30PG a ešte hustejší (viac VG). Majte na pamäti, že v lete pri zvýšenej vonkajšej teplote aj e-liquid redne!



Ďalsie tipy ako predísť vytekaniu e-liquidu

Pri nabíjaní sa odporúča vybrať cartridge zo zariadenia. Počas nabíjania sa zahreje batéria a kvôli zvýšenej teplote môže zrednúť e-liquid.

Ak cestujete lietadlom, nastupujte len s prázdnym cartridge! Pre zmenu tlaku počas letu vám pravdepodobne vytečie náplň.

Po naplnení nového cartridge je dobré ho nevložiť hneď do batérie, ale počkať 5-10 min, či náhodou nezačne prepúšťať liquid.